“Οι γιατροί του ΕΣΥ ζητούν εργασιακή και μισθολογική αξιοπρέπεια και όχι χρήματα από τους ασθενείς”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Κάθε φορά που οι γιατροί του ΕΣΥ διεκδικούν αυξήσεις μισθών παγίως η ΝΔ ανασύρει το φακελάκι προκειμένου να τους δυσφημίσει. 

Τώρα όμως η δυσφημιστική πρακτική της κυβέρνησης αναβαθμίστηκε. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, με τον γνωστό κυνισμό που τον διακατέχει, ισχυρίζεται πως θα επιδιώξει την εφαρμογή απογευματινών χειρουργείων προκειμένου να νομιμοποιήσει τον χρηματισμό!

Δηλώνουμε κατηγορηματικά πως η επονείδιστη πρακτική μερίδας γιατρών που χρηματίζονται δεν είναι δυνατόν να αξιοποιείται για να στιγματιστεί το σύνολο των έντιμων γιατρών που ζουν από το μισθό τους. Ούτε είναι δυνατόν να νομιμοποιούνται παράνομες πρακτικές επειδή η κυβέρνηση αδυνατεί να τις πατάξει αποτελεσματικά.

Το Δίκτυο Υγειονομικών της Νέας Αριστεράς έχει δηλώσει με σαφήνεια πως οι καθαρές αποδοχές των γιατρών ΕΣΥ πρέπει να διπλασιαστούν, οι τακτικές εφημερίες πρέπει να φορολογούνται αυτοτελώς και οι πρόσθετες εφημερίες πρέπει να είναι αφορολόγητες. Ταυτόχρονα πρέπει να δοθούν κίνητρα για προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές, καθώς και σε θέσεις ή ειδικότητες που έχουν καταστεί άγονες, οπουδήποτε και αν βρίσκονται αυτές. Εξάλλου, οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβών των γιατρών θα διασφαλίσουν ποιοτικές υπηρεσίες για όλους τους ασθενείς και αξιοπρεπή ζωή, με τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο για τους γιατρούς.

Τα απογευματινά χειρουργεία, με τον τρόπο που επιχειρεί να τα εφαρμόσει η κυβέρνηση, αποτελούν ευθύ και απροκάλυπτο διαχωρισμό των πολιτών, πράγμα απαράδεκτο για δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο οφείλει να αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες, οι οποίοι έχουν εισφέρει για δημόσιες, δωρεάν και καθολικές υπηρεσίες υγείας μέσω της φορολογίας και των ασφαλιστικών τους κρατήσεων και δεν είναι αποδεκτό να καλούνται με σαθρά επιχειρήματα να πληρώσουν εκ νέου για απογευματινά χειρουργεία ή για νομιμοποιημένα φακελάκια.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάψει τη διαρκή απαξίωση και υποβάθμιση του ΕΣΥ και να προκηρύξει άμεσα τις θέσεις γιατρών ΕΣΥ και νοσηλευτών που έχει εξαγγείλει εδώ και καιρό και τις οποίες κρατά παγωμένες. Την καλούμε να αμείψει αξιοπρεπώς τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και να δώσει κίνητρα στελέχωσης όλων των θέσεων που παραμένουν κενές και οδηγούν το ΕΣΥ σε λειτουργική κατάρρευση.

Το Δίκτυο Υγειονομικών της Νέας Αριστεράς θα παραμείνει δίπλα στους εργαζόμενους του ΕΣΥ, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί